TE KOOP/HUUR: Herenhuis Tiel

Stationsstraat 18

26 februari 1907 vroeg de heer Daalderop (oprichter van het bekende IthoDaalderop boilers en geisers) officieel toestemming voor het oprichten van een woonhuis aan de Stationsstraat 18 in Tiel.  In de handgeschreven aanvraag staat naast alle bouwdetails een kenmerkende  regel voor deze woning:  "De bouwmaterialen worden van de beste in hun soort."


Met een inhoud van 2864 m3 was dit al een van de grootste woningen in Tiel, maar door het plaatsen van een torentje werd het ook de hóógste woning van Tiel.  Op het torentje werd nog een mast geplaatst, waardoor het hoogste punt op bijna 30 meter kwam te liggen.  Ook vandaag de dag is deze woning nog steeds de hoogste vrijstaande woning van Tiel.

Tijdens de bouw heeft men inderdaad uitsluitend de beste bouwmaterialen gebruikt, wat o.a. blijkt uit de massieve marmeren vloer in de ontvangsthal.  De marmeren vloer is niet alleen op maat gezaagd in Italië, maar is bovendien gespiegeld en in open-boek structuur gelegd.  Ook bij de dak constructie zijn geen kosten bespaard en is er gekozen voor het importeren van traag groeiende Amerikaans vet grenen.  Kostbaar maar tijdloos en onverwoestbaar.

Ook decoratief heeft men zich in het pand volledig uitgeleefd.  Naast ontelbare handgemaakte gipsen ornamenten zijn alle massieve kozijnen en deuren rijkelijk bewerkt met ambachtelijk houtsnijwerk.  De 8 open haarden (7 nog intact) zijn allen voorzien van het wapen van Daalderop en totaal zit er ongeveer 30 m2 glas in lood verwerkt in ramen en plafonds.

Omstreeks 1940 kreeg de woning een nieuwe bewoner, KNO arts de Krijger die hier praktijk aan huis hield.  Zeker tijdens de 2e wereld oorlog was dokter de Krijger een begrip bij alle Tielenaren.  Terwijl de binnenstad bijna half plat was gebombardeerd, bleek de bouw van de Stationsstraat 18 duidelijk tegen een stootje te kunnen.  Slechts een paar haarscheurtjes in de oostgevel herinneren aan deze bombardementen.

Ergens rond 1970 kreeg het pand een nieuwe bestemming als dagverblijf voor mensen met een beperking.  Stichting DVB de Batouwe maakte het geschikt voor rolstoelen door het

creëren van een rolstoelingang en het plaatsen van een personenlift.  Ook werden er in deze periode extra brandwerende voorzieningen en een externe brandtrap geplaatst.  

In 1985 kwam het pand in eigendom van de Volle Evangelie Gemeenten die hier de kerk gemeenschap Beth-Sur vestigde.  Gedurende 11 jaar werd het pand aan de buitenzijde grondig gerenoveerd en werden de keldergewelven uitgegraven.  De gemetselde funderingstempels werden hierbij mooi omgebouwd tot geïntrigeerde stenen banken.  Gedurende deze tijd woonde hier op de bovenste etages de familie Bakker.

1996 ging het pand over naar de familie van der Heijden.  Vanaf de eerste dag werd de volledige binnenzijde tot in detail gerenoveerd en gerestaureerd.  De oude marmeren open haarden werden hersteld, massief visgraat parket opnieuw gelegd, glas in lood gesoldeerd en de en-suite ruimtes werden herbouwd.  Met behoud van de oude kenmerken werd het pand ook aangepast aan de moderne tijd met compleet nieuwe leidingen, extra isolatie, een sauna, stoomcabine etc. etc.  Eind 2015 werd de laatste etage opgeleverd en staat het huis klaar voor een nieuwe eigenaar.